Systematisk Investeringsplan (SIP) - Hur Fungerar Det?

En systematisk investeringsplan (SIP) är en plan där investerare gör regelbundna, lika stora inbetalningar till en värdepappersfond, ett handelskonto eller ett pensionskonto som 401(k). SIP:er gör det möjligt för investerare att spara regelbundet med en mindre summa pengar samtidigt som de drar nytta av de långsiktiga fördelarna med genomsnittsinvesteringar i dollarkostnader (DCA). Genom att använda en DCA-strategi köper en investerare en investering med hjälp av periodiska lika stora överföringar av medel för att långsamt bygga upp en förmögenhet eller en portfölj över tid.

Mutualfonder och andra investeringsbolag erbjuder investerare en mängd olika investeringsalternativ, inklusive systematiska investeringsplaner. SIP:er ger investerare en chans att investera små summor pengar under en längre tidsperiod i stället för att behöva göra stora klumpsummor på en gång. De flesta SIP:er kräver inbetalningar till planerna på en konsekvent basis - oavsett om det är veckovis, månadsvis eller kvartalsvis.

Principen för systematisk investering är enkel. Den fungerar på regelbundna och periodiska köp av aktier eller andelar av värdepapper i en fond eller annan investering. Dollar-cost averaging innebär att man köper samma fasta dollarbelopp av ett värdepapper oavsett pris vid varje periodiskt intervall. Som ett resultat av detta köps aktier till olika priser och i varierande mängder - även om vissa planer kan låta dig utse ett fast antal aktier att köpa. Eftersom det investerade beloppet i allmänhet är fast och inte beror på enhetspriserna eller aktiekurserna slutar en investerare med att köpa färre aktier när enhetspriserna stiger och fler aktier när priserna sjunker.

SIP:er tenderar att vara passiva investeringar eftersom när du väl sätter in pengar fortsätter du att investera i dem oavsett hur de presterar. Därför är det viktigt att hålla ett öga på hur mycket förmögenhet du ackumulerar i din SIP. När du har nått en viss summa eller kommer till en punkt nära din pensionering kanske du vill ompröva dina investeringsplaner. Att gå över till en strategi eller investering som förvaltas aktivt kan ge dig möjlighet att öka dina pengar ännu mer. Men det är alltid en bra idé att tala med en finansiell rådgivare eller expert för att fastställa den bästa situationen för dig.