Investering - vad är det?

Investering är en handling som innebär att man använder resurser, vanligtvis pengar, i syfte att skapa en inkomst eller vinst. Du kan investera i företag, t.ex. genom att använda pengar för att starta ett företag, eller i tillgångar, t.ex. genom att köpa fastigheter i hopp om att sälja dem senare till ett högre pris.

Förväntan på avkastning i form av inkomst eller prisökning med statistisk signifikans är den centrala förutsättningen för investeringar. Spektrumet av tillgångar i vilka man kan investera och få avkastning är mycket brett.

Risk och avkastning går hand i hand vid investeringar; låg risk innebär i allmänhet låg förväntad avkastning, medan högre avkastning vanligtvis åtföljs av högre risk. I den låga riskens ände av spektrumet finns grundläggande investeringar som t.ex. inlåningsbevis (CD); obligationer eller räntebärande instrument ligger högre upp på riskskalan, medan aktier eller andelar betraktas som mer riskfyllda. Råvaror och derivat anses i allmänhet vara bland de mest riskfyllda investeringarna. Man kan också investera i något praktiskt, t.ex. mark eller fastigheter, eller i känsliga föremål, t.ex. konst och antikviteter.

Risk- och avkastningsförväntningar kan variera kraftigt inom samma tillgångsklass. Till exempel kommer ett blue chip som handlas på New York Stock Exchange att ha en helt annan risk- och avkastningsprofil än ett microcap som handlas på en liten börs.

Den avkastning som genereras av en tillgång beror på typen av tillgång. Till exempel betalar många aktier utdelning varje kvartal, medan obligationer i allmänhet betalar ränta varje kvartal. I många jurisdiktioner beskattas olika typer av inkomster med olika skattesatser.

Förutom regelbunden inkomst, såsom utdelning eller ränta, är prisökning en viktig komponent i avkastningen. Den totala avkastningen från en investering kan därför betraktas som summan av inkomst och kapitaltillväxt. I mars 2019 uppskattar Standard & Poor's att sedan 1926 har utdelningar bidragit med nästan en tredjedel av den totala aktieavkastningen medan kapitalvinster har bidragit med två tredjedelar.