Investering: Betydelse och Typer av Investeringar

Investering innebär produktion av nya kapitalvaror, anläggningar och utrustning. John Keynes kallar investeringar för reala investeringar och inte för finansiella investeringar. Investering är en medveten handling av en enskild person eller ett företag som innebär att pengar (kontanter) placeras i värdepapper eller tillgångar som emitterats av ett finansinstitut i syfte att uppnå en önskad avkastning under en bestämd tidsperiod.

Typer av investeringar

Olika typer av investeringar diskuteras i följande punkter.

  • Autonoma Investeringar förblir konstanta oavsett inkomstnivå. Vilket innebär att även om inkomsten är låg förblir den autonoma, Investeringen densamma. Den avser de investeringar som görs i hus, vägar, offentliga byggnader och andra delar av infrastrukturen. Staten gör normalt en sådan typ av investeringar.
  • Inducerade investeringar är positivt relaterade till inkomstnivån. Det vill säga, vid höga inkomstnivåer uppmuntras företagare att investera mer och vice versa. Vid en hög inkomstnivå ökar konsumtionsutgifterna, vilket leder till ökade investeringar i kapitalvaror för att producera fler konsumtionsvaror.
  • Finansiella investeringar - Pengar som används för att köpa befintliga finansiella instrument som gamla obligationer, gamla aktier etc. kan dock inte betraktas som finansiella investeringar. Det är enbart en överföring av en finansiell tillgång från en individ till en annan. Vid finansiella investeringar har pengar som investeras för att köpa nya aktier och obligationer samt skuldebrev en positiv inverkan på sysselsättningsnivån, produktionen och den ekonomiska tillväxten.
  • Reala investeringar i nya verktygsmaskiner, inköpta anläggningar och utrustning, fabriksbyggnader etc. ökar sysselsättningen, produktionen och den ekonomiska tillväxten i landet. Reala investeringar har således en direkt inverkan på sysselsättningsökningen, den ekonomiska tillväxten osv.
  • Planerade investeringar kan också kallas avsedda investeringar eftersom en investerare när han eller hon gör en investering gör en konkret plan för sin investering.
  • Oplanerad investering - Vid oplanerad typ av investering gör investerare investeringar slumpmässigt utan att göra några konkreta planer. Därför kan den också kallas för oavsiktlig investering. Vid denna typ av investering kanske investeraren inte tar hänsyn till de specifika målen när han eller hon fattar ett investeringsbeslut.
  • Bruttoinvesteringar - Med bruttoinvesteringar avses det totala belopp som används för att skapa nya kapitaltillgångar som anläggningar och maskiner, fabriksbyggnader osv. Det är den totala utgiften för nya kapitaltillgångar under en period.
  • Nettoinvestering är bruttoinvestering minus (minus) kapitalförbrukning (avskrivning) under en tidsperiod, vanligtvis ett år. Det måste noteras att en del av investeringen är avsedd för avskrivning av kapitaltillgången eller för att ersätta en sliten kapitaltillgång. Därför måste den dras av för att komma fram till nettoinvesteringen.

En förteckning över tillgängliga leverantörer finns under länken: Investerai.Nu